Skip to content

ABA Skol Produktvideos och webbinarier

Aktivitetsset
programmering

  • by

Programmera dina kompisar genom en icke digital aktivitet och tränar kooperativt lärande på samma gång. Hoppa, gå och sväng. Uppmuntrar till rörelse och aktivitet samtidigt som man lär sig följa direktiv. 50 delar, mattor 23 x 23 cm.

Vad är kodning? Varför lära sig om det genom rörelse?
Kodning är ett specifikt språk, en serie kommandon som talar om för en dator vad den ska göra. Kort sagt: kodning programmerar en dator att agera på sätt som förutbestämts av dig, användaren. Men det finns fler sätt att skaffa sig denna kunskap än genom att sitta framför en skärm. Faktum är att de verkliga byggstenarna för kodning finns i kritiskt tänkande, sortering av information, kartläggning av rutter mellan slutpunkter och i att hjälpa barn att bryta ner stora problem i mindre minipussel som de kan tänka igenom logiskt.
Genom att lägga till elementet rörelse förs detta beräkningstänkande till det kid-godkända området för aktiv lek. Kinestetisk inlärning kan hjälpa barn i denna ålder att koncentrera sig och behålla information. Få barnen att röra på sig och arbeta tillsammans för att lära sig allt om programmering!lär

Innehåll

.    20 skummattor i fyra färger: rosa, orange, blå och grön
.    20 kodkort
.    2 robotdelar
.    2 växeldelar
.    2 fjäderdelar
.    2 pilar
.    2 ‘X’ delar
 
 

Content
. 20 foam mats in four colors: pink, orange, blue and green
. 20 code cards
. 2 robot parts
. 2 gear parts
. 2 spring parts
. 2 arrows
. 2 ‘X’ parts

 

Några olika möjliga uppgifter

Börja med att bygga en enkel labyrint: Ordna fyra mattor av valfri färg i valfri konfiguration, som visas i bilden nedan. Placera en startpil på den första mattan som pekar rätt väg in i labyrinten. Placera en robot för att markera slutpunkten – målet är att komma till roboten. Steg för steg, rör dig genom labyrinten och rop ut kommandona som motsvarar dina rörelser: “Framåt (1), framåt (2), vrid lett (3), framåt (4).” Lägg sedan ut de fyra matchande kodningskorten (se bilden nedan) i rätt ordning, och förklara att de speglar vägen du just tog genom labyrinten. Se till att barn förstår att att vända betyder att svänga i den visade riktningen, inte att ta ett steg.
Fortsätt med en annan labyrint – den här gången lägger du ut kodningskorten innan du går genom labyrinten. Låt barnen ropa ut varje rörelse som visas på korten, i tur och ordning, innan du utför motsvarande kommando.
 
 

Continue with another maze – this time lay out the coding cards before going through the maze. Have the children call out each movement shown on the cards, in turn, before performing the corresponding command.

 

Arbeta i par

Låt barnen arbeta i par. Ett barn bygger och rör sig genom labyrinten; det andra barnet placerar rätt sekvens av kodningskort och dirigerar det första barnet steg för steg.
• För nybörjarbyggare, tilldela ett antal mattor att bygga med. Börja med ett litet tal, som 5 eller 6. Barnet kan bygga labyrinten i nästan vilken konfiguration som helst, så länge som vägen har en tydlig start (pil) och slut (robot).
Kom alltid ihåg att placera en pil i början av en labyrint. Peka med pilen i den riktning du vill att spelaren ska flytta först.

Arbeta i lag

• Gör två lag. Ett lag är den som flyttar: Lägg ut labyrinten och utse en medlem att följa rörelserna. Det andra laget är kodaren: Titta noga på labyrinten, placera kodningskorten i rätt ordning och rop ut kommandon.
• Försök att göra detta med två lag samtidigt! Varje lag får en startpil och
en robot. Den här gången flyttar varje lag från en annan startpunkt (pil). Vid behov kan team skriva ytterligare kodningskommandon på papper. Obs: Om två barn möts vid samma matta, låt ett lag avsluta sekvensen och sedan det andra.
 
 

Always remember to place an arrow at the beginning of a maze. Point the arrow in the direction you want the player to move first.

 

ABA SKOL AB  •  SKOGHOLMSGATAN 5  •  213 76 MALMÖ  •  TEL: 040-680 50 00  •   E-POST: INFO@ABASKOL.SE